Prihlás sa do nášho newslettra

A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)

Pan di Ramerino

Jedná sa o starý tradičný recept, ktorí si pekári a toskánske rodiny odovzdávajú z generácie na generáciu už od stredoveku až do dnes: il pan di ramerino.
Il pan di ramerino je malý sladký chlebík s hrubšou kôrkou a mäkkou striedkou. Pripravuje sa z chlebového cesta obohateného o extra panenský olivový olej, rozmarín a sušené hrozienka.
Slovo ramerino označuje v toskánskom dialekte rastlinu rozmarínu, ktorý dodáva jedinečnú chuť predovšetkým týmto chlebíkom! Pre dosiahnutie optimálnej chuti odporúčam použiť čerstvý rozmarín a toskánsky extra panenský olivový olej výberovej kvality.
Rovnako ako všetky regionálne recepty, aj tento sa mení od mesta k mestu, ba dokonca od rodiny k rodine. Tento recept pochádza od jednej staršej dámy z Florencie.
Pan di ramerino je delikátny voňavý chlebík, ktorý v sebe nesie chute minulosti!

 

Obtiažnosť: Nízka      Príprava: 20 min.       Kysnutie: 3 hodiny       Čas pečenia : 25 min.      Počet porcií:

SUROVINY:

250g múky Manitoba

250g múky Tipo 00

4g sušeného droždia

200g sušených hrozienok

100g cukru

15g rozmarínu

10g jemnej soli

170g vlažnej vody

1 žĺtok

100ml extra panenského olivového oleja

 

POSTUP

Začneme tým, že si hrozienka namočíme do studenej vody. Olivový olej spolu s lístkami rozmarínu zohrievame na panvici, na malom ohni asi 15 minút (kým rozmarín nezmení svoju farbu). Za pomoci sitka oddelíme rozmarín od oleja a odložíme nabok.

V miske si zmiešame obe múky, cukor a soľ a premiešame ich rukou.

Vo vlažnej vode necháme rozpustiť droždie a pridáme k sypkej zmesi. 

Pridáme olivový olej aromatizovaný rozmarínom a cesto začneme miestiť, aby sa suroviny spojili. 

Hrozienka poriadne scedíme, vyžmýkame a pridáme k cestu, ktoré následne premiestnime na pracovnú dosku posypanú múkou. Pokračujeme v miesení, kým cesto nie je hladké, nie príliš mäkké, ale kompaktné. Vymiesené cesto premiestnime na misky, prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme ho kysnúť asi 2 hodiny. Cesto príliš nenakysne, bude však pekne nadýchané.

Rozdelíme ho na 12 bochníčkov po cca 80 g, vyformujeme ich do tvaru gule, premiestnime ich na plech vystlaný papierom na pečenie, kde ich necháme podkysnúť dalšiu hodinu.

Po uplynutí tejto doby bochníčky potrieme extra panenským olivovým olejom a na povrchu urobíme zárezy nožom v tvare kosoštvorca. Vložíme ich do vopred vyhriatej rúry na 200°C a pečieme 20 minút. Vyberieme ich z rúry, potrieme ich žĺtkom zmiešaným s niekoľkými lyžicami vody a dáme dopiecť na 5 minút.

Upečené pan di ramerino necháme vychladnúť na mriežke.

 

ZAUJÍMAVOSŤ

Pôvodne sa pan di ramerino pripravoval len počas pôstneho obdobia, napríklad vo Florencii sa piekol len na Zelený štvrtok (Giovedì Santo) pred Veľkou nocou. Dnes sa už pripravuje kedykoľvek počas roka.

 

Na prípravu Pan di Ramerino môžete použiť naše poctivé toskánske výrobky:

Prihlás sa do nášho newslettra
A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)
Copyright ©2017 - 2022 Sí, Toskánsko. All rights reserved.
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk