Prihlás sa do nášho newslettra

A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)

Cestoviny s ndujou, rajčinami a mozzarellou

Klasické rajčinové sugo som vyladila do úplnej nebeskej chuti pomocou veľmi typickej kalabríjskej "salámy" nduja, ktorá má neskutočnú chuť a čerstvou mozzarellou či burratou, ktoré robia z tohto jedla jeden z mojich absolútne najobľúbenejších. Vrelo odporúčam vyskúšať:)

La Nduja di Spilinga je pikantná roztierateľná "saláma", ktorá má svoj pôvod v Kalábrii, presnejšie v Spilinge, oblasti medzi svahmi Monte Poro a Capo Vaticano. Vynikajúco chutí natretá na čerstvo zapečenom chlebíku či bruschette, do rôznych omáčok na cestoviny alebo na pizzu.

 

Obtiažnosť: Nízka      Príprava: 20 min.           Čas varenia :      Počet porcií:

SUROVINY

2 strúčiky cesnaku

Kvalitný extra panenský olivový olej

500-600ml Passata di pomodoro

2PL Nduja

cca 250g kvalitných rajčín 

čerstvá bazalka

Mozzarella alebo burrata 

čerstvo mleté čierne korenie

Soľ

Balzamikový ocot (nie je nutný)

cca 400-500g cestovín (podľa chuti - spaghetti, linguine, pici, tagliatelle

POSTUP

Do väčšieho hrnca si dáme zovrieť vodu na cestoviny, do ktorej pridáme soľ

Kým voda zovrie a cestoviny sa následne uvaria (odporúčam uvariť si ich "al dente"), pripravíme si omáčku.

Na kvalitnom olivovom oleji si do sklovita opečieme cesnak (2 strúčiky prerezané na polovicu, ktoré nazáver z omáčky vyberieme) a 2 PL kalabrijskej nduje. Opekáme krátko, aby sa cesnak nespálil, prilejeme passatu (pretlak) a pomalinky spolu varíme. Sugo si dochutíme soľou podľa chuti a balzamikom (nie je potrebné), ktorý krásne vyzdvihne chuť omáčky. 

Na samostatnej panvici si na olivovom oleji krátko orestujeme rajčiny, aby sa im vytvorila jemná krusta a jemne sa skaramelizovali. Ja som použila môj obľúbený druh "datterini", odporúčam i vám siahnuť po kvalitných menších "cherry" rajčinkách. Rajčiny nazáver spolu s ich výpekom spojíme s našou omáčkou.

Pri dováraní cestovín si z nich odoberieme 5-6 PL vody, ktoré vlejeme do omáčky a ešte necháme prejsť varom. Toto je taliansky trik, ktorý krásne zjednotí omáčku. Cestoviny po dovarení neprelievame vodou, len krátko scedímea hneď vložíme do omáčky, kde ich premiešame s omáčkou.

Cestoviny pekne umiestnime na tanier, dáme si na ne kvalitnú mozzarellu či burratu, celé prelejeme kvalitným olivovým olejom, ochutíme čerstvo namletým čiernym korením a lístkami čerstvej bazalky.

Prihlás sa do nášho newslettra
A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)
Copyright ©2017 - 2022 Sí, Toskánsko. All rights reserved.
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk