A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)
Špargľa s burratou a bylinkovou omáčkou
Obtiažnosť: Nízka Príprava: Čas varenia : Počet porcií: 4
SUROVINY 250g masla 4 žĺtka 1 ČL nahrubo rozdrvená bieleho korenia 2 PL bieleho vínneho octu 2PL vody šťava z polovice citrónu štipka mletej čili papričky korenie soľ bylinky podľa chuti (čerstvý rozmarín, tymián, oregano) 1 kg zelenej špargle | ![]() |
POSTUP
Čerstvú zelenú špargľu si pripravíme tak, že každú ohýbame na jej dvoch koncoch a použijeme len vrchnú časť, ktorá je vhodná na rýchlu úpravu. (Spodnú časť môžeme použiť do polievok, omáčok, či nadrobno pokrájanú do cestovín, na restovanie,...)
Dáme si variť vodu s troškou soli, v ktorej budeme špargľu blanšírovať takto: Špargľu vložíme do vriacej vody na približne 2-3 minúty (podľa veľkosti) a hneď potom ju vkladáme do misky s ľadovou vodou, aby sme zastavili proces varenia. Zelenina je tak „al dente“ s nádhernou sviežou farbou.
Omáčka: V kastróliku privedieme k varu vodu s vínnym octom a korením. Ja v tomto bode pridávam i pár stoniek čerstvého rozmarínu, oregano a tymián – nie je to nevyhnutné, ale chutí to lepšie:) Znížime plameň a tekutinu zredukujeme zhruba o jednu tretinu, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Vychladnutú tekutinu prelejeme cez sitko do keramickej alebo ohňovzdornej misky, pridáme žĺtka a vyšľaháme. Pripravíme si hrniec s vodou a misku na ňu položíme, zmes šľaháme vo vodnom kúpeli približne 5 minút až do zhustnutia. Musí byť vláčna, lesklá a hladká. Misku odoberieme z vodného kúpeľa a pomaly, tenkým pramienkom do nej prilievame rozpustené maslo. Opäť šľaháme, kým omáčka nie je hustá a lesklá. Nakoniec do omáčky pridáme čerstvú citrónovú šťavu, soľ, korenie a mleté čili.
Položíme si špargľu (osušenú po blanšírovaní) na tanier, prelejeme ju úžasnou bylinkovou holandskou omáčkou, položíme na ňu kúsok čerstvej burraty (smotanovejšia verzia mozzarelly), celé pokvapkáme kvalitným olivovým olejom, posypeme troškou čerstvo mletého čierneho korenia a posypeme chrumkavou cibuľou. Neskutočné spojenie chutí :)