A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)
Polpette al Sugo
Polpette al Sugo - tieto mäsové guľky patria k najklasickejším receptom talianskej kuchyne, obľubujú ich všetci vrátane tých najmenších :) Variácií je nespočetné množstvo a dnes vám predstavím tú moju obľúbenú.
Mleté mäso so salsicciou dodávajú jedlu jedinečnú chuť, kým chlieb a syr mu okrem zvýrazneniu chuti dodávajú tú správnu jemnosť. Vďaka tomu, že polpette sa najprv opečú do ružova a následne varia v rajčinovej omáčke, si zachovávajú svoj tvar, lahodnosť i šťavnatosť.
Odporúčam vám podávať ich s domácim chlebom, s ktorý na konci vytriete svoj tanier dočista ;) Domáci tomu hovoria "la scarpetta finale". Bontón "scarpettu" síce odmieta, robia ju však všetci, je totiž neoddeliteľnou súčasťou tohto jedla;)
Obtiažnosť: Veľmi nízka Príprava:30 min. Čas varenia: 20 min. Počet: 24
SUROVINY: 220g hovädzieho mäsa 165g salsicce 30g striedky zo suchého chleba 25g syra typu Parmezán 1 vajce 1 PL posekanej petržlenovej vňate štipka sušeného oregána štipka mletého muškátového orieška soľ mleté čierne korenie Na omáčku: 350g poctivej passaty di pomodoro 50g vody 5g jemnej soli sušené oregano čierne korenie | ![]() |
POPIS
Ako prvé si pripravíme polpette. Začneme tým, že si nakrájame obschnutý chlebík na kocky, ktoré vložíme do mixéra a rozmixujeme ho na omrvinky.
Salsicce pozdĺžne narežeme, zbavíme črievka a čepeľou noža alebo vidličkou ich roztlačíme. Spolu s mletým mäsoch ich vložíme do misky, pridáme oregáno, štipku mletého muškátového orieška a posekanú petržlenovú vňať. Nakoniec pridáme strúhaný parmezán, rozmixovaný chlieb a vajíčko a masu spracujeme rukami. Dochutíme ju soľou a čerstvo mletým čiernym korením a ďalej ju spracúvame, kým nie je homogénna. Po spracovaní z hmoty tvarujeme polpette - guľky hmotnosti cca 20g. Z nášho množstva nám vyjde asi 24 kusov. Keď ich máme všetky pekne vygúľané, do panvice dáme zohriať olivový olej a následne na ňom polpette opečieme doružova z každej strany, trvá to len niekoľko minút. Potom ich podlejeme poctivou rajčinovou passatou, pridáme vodu, sugo dochutíme soľou a korením a na stíšenom ohni varíme 15-20 minút. Po odstavení z ohňa dochutíme oregánom a podávame s domácim chlebom.
Pokiaľ uprednostňujete výraznejšie chute, do mäsovej hmoty pokojne pridajte trochu Pecorina.