Prihlás sa do nášho newslettra

A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)

Polpette al Sugo

Polpette al Sugo - tieto mäsové guľky patria k najklasickejším receptom talianskej kuchyne, obľubujú ich všetci vrátane tých najmenších :) Variácií je nespočetné množstvo a dnes vám predstavím tú moju obľúbenú.

Mleté mäso so salsicciou dodávajú jedlu jedinečnú chuť, kým chlieb a syr mu okrem zvýrazneniu chuti dodávajú tú správnu jemnosť. Vďaka tomu, že polpette sa najprv opečú do ružova a následne varia v rajčinovej omáčke, si zachovávajú svoj tvar, lahodnosť i šťavnatosť.

Odporúčam vám podávať ich s domácim chlebom, s ktorý na konci vytriete svoj tanier dočista ;) Domáci tomu hovoria "la scarpetta finale". Bontón "scarpettu" síce odmieta, robia ju však všetci, je totiž neoddeliteľnou súčasťou tohto jedla;)

 

Obtiažnosť: Veľmi nízka     Príprava:30 min.       Čas varenia: 20 min.      Počet: 24

SUROVINY:

220g hovädzieho mäsa

165g salsicce

30g striedky zo suchého chleba

25g syra typu Parmezán

1 vajce

1 PL posekanej petržlenovej vňate

štipka sušeného oregána

štipka mletého muškátového orieška

soľ

mleté čierne korenie

extra panenský olivový olej

Na omáčku:

350g poctivej passaty di pomodoro

50g vody

5g jemnej soli

sušené oregano

čierne korenie

POSTUP

Ako prvé si pripravíme polpette. Začneme tým, že si nakrájame obschnutý chlebík na kocky, ktoré vložíme do mixéra a rozmixujeme ho na omrvinky. 

Salsicce pozdĺžne narežeme, zbavíme črievka a čepeľou noža alebo vidličkou ich roztlačíme. Spolu s mletým mäsoch ich vložíme do misky, pridáme oregáno, štipku mletého muškátového orieška a posekanú petržlenovú vňať. Nakoniec pridáme strúhaný parmezán, rozmixovaný chlieb a vajíčko a masu spracujeme rukami. Dochutíme ju soľou a čerstvo mletým čiernym korením a ďalej ju spracúvame, kým nie je homogénna. Po spracovaní z hmoty tvarujeme polpette - guľky hmotnosti cca 20g. Z nášho množstva nám vyjde asi 24 kusov. Keď ich máme všetky pekne vygúľané, do panvice dáme zohriať olivový olej a následne na ňom polpette opečieme doružova z každej strany, trvá to len niekoľko minút. Potom ich podlejeme poctivou rajčinovou passatou, pridáme vodu, sugo dochutíme soľou a korením a na stíšenom ohni varíme 15-20 minút. Po odstavení z ohňa dochutíme oregánom a podávame s domácim chlebom.

Pokiaľ uprednostňujete výraznejšie chute, do mäsovej hmoty pokojne pridajte trochu Pecorina.

Prihlás sa do nášho newslettra
A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)
Copyright ©2017 - 2022 Sí, Toskánsko. All rights reserved.
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk