Prihlás sa do nášho newslettra

A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)

Tradičné recepty talianskej kuchyne

Talianska kuchyňa – cucina italiana patrí azda medzi najobľúbenejšie a najznámejšie svetové kuchyne, osobne nepoznám nikoho, kto by nemiloval niečo z jej notoricky známych, tradičných jedál. Pozeráme si o nej dokumenty a programy o varení, hľadáme recepty v početných knihách venovaných talianskej gastronómii, vo filmoch obdivujeme, keď sa elegantná Rimanka kŕmi plným tanierom lahodných cestovín a popíja k nim víno zo zaroseného pohára na dlhej stopke..

Avšak potom nadíde chvíľa, keď do Talianska vycestujete a nejaký domáci „amico“ vám poradí skutočne poctivú trattoriu. Takú, ktorá na prvý pohľad nemusí pôsobiť vôbec vábne, a predsa, akonáhle do nej vstúpite, máte pocit, že ste sa ocitli na návšteve u talianskej babičky, v ozajstnom gastronomickom nebi. Z kuchyne vybehne veselý majiteľ, ktorý vám navarí, obslúži vás i pobaví zároveň… Aj keď nehovoríte rovnakou rečou :) Víno je domáce stolové, avšak chutí výborne a popíjate ho z „horčičákov“, pretože tu si nik nepotrpí na ohurujúce stolovanie. Z kuchyne sa šíri vôňa, kvôli ktorej už 20.ty krát prehĺtate slinky, sedíte, nasávate atmosféru, akú ste doteraz ešte nikdy nezažili a to všetko v obklopení domácich…

Ak sa hneď teraz do Toskánska presťahovať neviete, rada by som poslala kus Toskánska, jeho chutí a vôní k vám domov a to prostredníctvom tradičných receptov, ktoré zbieram od svojich tunajších priateľov a s láskou ich posúvam ďalej k vám. Nech vám chutia a zažívate pri ich ochutnávaní príjemné chvíle:)

Melanzane alla Parmigiana

Toto jedlo vyvolá pri talianskom stole hotové ovácie. Predstavuje jedno z najobľúbenejších komplexných pokrmov, ktoré vám zaručene pozdvihne náladu. Je obľúbené v celom Taliansku, od severu po juh, s určitými obmenami ingrediencií a zloženia, všetky sú však úžasné. 

 

Pan di Ramerino

Jedná sa o starý tradičný recept, ktorí si pekári a toskánske rodiny odovzdávajú z generácie na generáciu už od stredoveku až do dnes.

Jarné risotto v modernom prevedení s mozzarellou

Cestoviny s ndujou, rajčinami a mozzarellou

Klasické rajčinové sugo som vyladila do úplnej nebeskej chuti pomocou veľmi typickej kalabríjskej "salámy" nduja, ktorá má neskutočnú chuť a čerstvou mozzarellou či burratou, ktoré robia z tohto jedla jeden z mojich absolútne najobľúbenejších. Vrelo odporúčam vyskúšať:)

Špargľa s burratou a bylinkovou omáčkou

Jarné risotto

Rizoto, ktoré hýri nielen pestrosťou chutí, ale aj farieb. Fantázii sa medze nekladú a takto ho pripravujem ja:)

Tradičné Tiramisu

História tohto presláveného talianskeho dezertu siaha do roku 1980, do mesta na severe Talianska, do Trevisa.

Polpette al Sugo
Prihlás sa do nášho newslettra
A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)
Copyright ©2017 - 2022 Sí, Toskánsko. All rights reserved.
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk