A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)
Krémová omáčka z pečeného cesnaku s citrónom
Jednoduchá krémová omáčka na cestoviny nabitá chuťou. Kombinácia sladkého pečeného cesnaku, citróna, korenia a parmezánu z nej robí skutočne lahodnú omáčku na vaše obľúbené cestoviny.
Celková príprava: 1 hod. 15 min. Počet porcií: 2 - 3
SUROVINY: 2 celé cesnakové hlavičky 30g masla ½ ČL korenia 1 pohár smotany na varenie 2-3 PL citrónovej šťavy citrónová kôra 50g najemno nastrúhaného parmezánu extra citrónová kôra a vločky zo sušenej papriky na ozdobenie | ![]() |
POSTUP
Rozohrejte rúru na 200°C.
Pripravte si cesnakové hlavičky tak, že ošúpete vrchné vrstvy obalu a vrch vodorovne odrežete. Odrežete len toľko, aby ste odhalili vrcholky cesnakových strúčikov.
Vrch cesnakových hlavičiek pokvapkajte olivovým olejom a každú zvlášť zabaľte do alobalu a pečte v rúre asi 45 minút alebo kým strúčiky nezmäknú a nezačnú karamelizovať.
Po upečení ich nechajte vychladnúť, následne vytlačte cesnak von z šupiek. Môžete použiť zadnú časť lyžice na doske na krájanie, ktorá vám pomôže premeniť cesnak na hladkú pastu.
Cestoviny uvarte "al dente" v osolenej vode.
Maslo roztopte na panvici, následne doňho primiešajte korenie.
Pridajte cesnakovú pastu (množstvo podľa chuti) a šľahajte pomocou metličky.
Prilejte smotanu na varenie a šľahajte. Znížte plameň/teplotu, smotana by nemala vrieť.
Pridajte citrónovú šťavu a kôru a znova prešľahajte.
Postupne pridávajte parmezán v niekoľkých dávkach, po každej dávke omáčku prešľahajte a parmezán nechajte rozpustiť.
Omáčku nechajte niekoľko minút vrieť do mierneho zhustnutia.
Uvarené cestoviny aj s trochou vody, v ktorej sa varili (asi 1/4 pohára) pridajte priamo do omáčky a nechajte ich variť ešte asi minútu.
Môj tip – nechajte si bokom viac vody z cestovín, aby ste omáčku mohli trochu zriediť. Cestoviny ju nasiaknu veľmi rýchlo, takže tým, že ich urobíte na panvici krásne krémové, pri servírovaní bude ich konzistencia perfektná!
Na záver ozdobte cestoviny zvyšnou citrónovou kôrou a vločkami zo sušenej papriky. Ja pridávam aj kúsky drvených sicílskych pistácií.
Zopár dobrých rád :)
Množstvo citróna a cesnaku je len na vás! Možno budete chcieť na začiatok pridať len polovicu z oboch, ale ak máte radi bohatú arómu tak ako ja, nebojte sa pridať všetko! Citrónovej šťavy môžete pridať aj viac. S ingredienciami sa hrajte tak, ako vám chutí. :)
Ak doma nemáte vločky zo sušenej papriky, pridajte vločky z chilli papričiek alebo cestoviny poprášte údenou paprikou. Ak vám nevyhovuje ani jedna možnosť, cestoviny budú rovnako chutné aj bez tohto doplnku:)
Množstvo surovín vystačí na 3 porcie. Pre viac omáčky pridajte viac vody, v ktorej sa cestoviny varili.