A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)
Krémová omáčka na cestoviny s kalábrijskou n'dujou
Rýchla a lahodná krémová omáčka na cestoviny ochutená roztierateľnou klobásovou pastou nduja, ktorá pochádza z talianskej Kalábrie. Omáčka je dochutená citrónovou šťavou, parmezánom a petržlenovou vňaťou.
Celková príprava: 10 min. Počet porcií: 2
SUROVINY: 70g masla ¾ pohára smotany na varenie 60g na jemno nastrúhaného parmezánu 1-1,5 PL citrónovej šťavy (podľa chuti) 1 ½ ČL cukru 1 pohár nakrájanej petržlenovej vňate Soľ a korenie | ![]() |
POSTUP
Cestoviny uvarte v dobre osolenej vode. (Príprava tejto omáčky trvá len niekoľko minút, zvážte teda čas potrebný na uvarenie cestovín).
Na panvici roztopte maslo na strednom plameni. Keď maslo začne prskať, pridajte nduju a zašľahajte do masla. Veľkosť plameňa prispôsobte, aby maslo príliš neprskalo.
Pridajte smotanu na varenie a dobre rozšľahajte, aby vám vznikla homogénna hmota. Varte na jemnom plameni, aby omáčka nevrela.
Pridajte citrónovú šťavu a cukor a premiešajte.
Postupne pridávajte parmezán v niekoľkých dávkach a medzi nimi dobre šľahajte a nechajte ho poriadne roztopiť.
Omáčku ochutnajte a skontrolujte, či potrebuje dochutiť. Soľ by nemala byť potrebná, ale štipka mletého čierneho korenia sa bude hodiť.
Uvarené cestoviny pridajte priamo do omáčky a jemne premiešajte. Pridajte petržlenovú vňať a premiešajte. Cestoviny môžete nechať v omáčke jemne bublať asi 1-2 minúty do zhustnutia.
Podávame s extra parmezánom a mletým čiernym korením.
Zopár dobrých rád :)
Cestoviny vyberte z omáčky asi 1 minútku pred dovarením. Dovaria sa v omáčke a lepšie nasiaknu jej chuť.
Ak si nie ste istí množstvom nduje, môžete začať s 1 polievkovou lyžicou, na konci omáčku ochutnať a ak to tak budete cítiť, pridáte ďalšiu lyžicu. Nezabudnite dobre vymiešať.