Prihlás sa do nášho newslettra

A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)

Melanzane alla Parmigiana

Toto jedlo vyvolá pri talianskom stole hotové ovácie. Predstavuje jedno z najobľúbenejších komplexných pokrmov, ktoré vám zaručene pozdvihne náladu. Je obľúbené v celom Taliansku, od severu po juh, s určitými obmenami ingrediencií a štruktúry, všetky sú však úžasné. Ste zvedaví, odkiaľ pochádza jeho názov? Slovo „Parmigiana“ pochádza zo sicílskeho „Parmiciana“označujúceho v dialekte rad líšt drevených žalúzii (le persiane), ktoré pripomínajú spôsob, akým sa ukladajú plátky baklažánu na pekáč. Zopár surovín ako paradajky, baklažány, bazalka a syr vytvára bohatú chuť tohto symbolického jedla stredomorskej kuchyne.

 

Obtiažnosť: Stredná      Príprava: 25 min.       Čas varenia: 100 min.      Počet porcií:

 

SUROVINY:

850 g baklažánov (podlhovastých)

500 kg paradajkového pretlaku (Passata di Pomodoro)

250g Fiordilatte alebo Mozzarella di bufala

75g postrúhaného syra Parmigiano Reggiano alebo Pecorino

polovica cibule

čerstvá bazalka

extra panenský olivový olej

2 strúčiky cesnaku

čierne korenie

soľ

slnečnicový olej na opečenie baklažánov

 

 

POSTUP

Začnite s prípravou omáčky. Cibuľu ošúpte, pokrájajte na drobno a nasypte ju do hrnca so zohriatym olivovým olejom, za častého miešania ju nechajte smažiť doružova, pridajte strúčiky censnaku prekrojené na polovice. Potom pridajte poctivý paradajkový pretlak. Omáčku dochuťte soľou a listami čerstvej bazalky, pridajte trošku vody a nechajte variť na slabom ohni 45-50 minút. Po dovarení cesnak z omáčky vyberte.

Medzitým si mozzarellu pokrájajte na malé kocky, kúsok z nej si odložte bokom na finálnu prípravu. Kocky mozzarelly nechajte odkvapkať v sitku, ktoré umiestnite nad misku,  zakryte potravinovou fóliou a odložte. Tento proces slúži na odstránenie nadbytočnej vody zo syra.

Baklažány umyte a odkrojte im stopky. Nakrájajte ich pozdĺžne na plátky hrubé 4-5 mm. Plátky opečte na rozpálenom slnečnicovom oleji. Akonáhle začnú chytať zlatistú farbu, vyberte ich a položte na tanier vystlaný papierom z kuchynskej rolky a vysajte z nich nadbytočný olej.

Rúru si predhrejte na 220°C. Do zapekacej nádoby s rozmermi 20x30 cm nalejte trochu paradajkovej omáčky. Prvú vrstvu vytvorte z plátkov baklažánu, nalejte malé množstvo paradajkovej omáčky (len toľko, aby presvitali baklažány), rozotrite ju, nasypte kocky mozzarelly, poprášte nastrúhaným pecorinom a čerstvo pomletým čiernym korením a pridajte zopár lístkov čerstvej bazalky. Vrstvenie opakujte, kým neprídete k poslednej vrstve baklažánov, ktorú rovnako potrite paradajkovou omáčkou a posypte ručne natrhaným kúskom mozzarelly, ktorý ste si na začiatku odložili bokom. Nakoniec poprášte nastrúhaným pecorinom. Umiestnite do vopred vyhriatej rúry a pečte zhruba 30 minút. Pred podávaním  nechajte chladnúť 15-20 minút.

Na prípravu tohto skvelého jedla môžete použiť naše poctivé toskánske produkty:

 
Prihlás sa do nášho newslettra
A budeš vždy medzi prvými, ktorí sa dozvedia o našich chutných novinkách z Toskánska:)
Copyright ©2017 - 2022 Sí, Toskánsko. All rights reserved.
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk